תמ”ש 3140/03 בית משפט לענייני משפחה בתל אביב
תקציר: מבקשים בני זוג חד-מיניים לאשר הסכם ממון (הסכם רכושי) ולתת לו תוקף של פסק דין. נשאלה השאלה האם יש לבי”מ למשפחה סמכות לאשר הסכם רכושי גם בני בני זוג חד-מיניים.
נפסק: לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לאשר הסכמים וליתן להם תוקף של פסק דין הן לבני זוג נשואים, והן לידועים לציבור לרבות בני זוג חד-מיניים.
מחפש עורך דין לדיני משפחה בתל אביב ?
מלא פרטים בטופס “צור קשר” משמאל ועו”ד לדיני משפחה בתל אביב יתקשר אליך !
באפשרותך גם להתקשר ישירות – 052-9771993
תמ”ש (תל אביב) 3140/03
בהתאם לפסיקת בית-המשפט העליון (ראה רע”א 6854/00 זמר), משהוקם בית-המשפט לענייני משפחה – הסמכות לאשר הסכם רכושי מסוג זה מוקנית לבית-המשפט, וזאת גם בהיעדר תביעה כלשהי.
נשאלה השאלה האם בן זוג מאותו מין נחשב “בן משפחתו” לצורך סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה בהתאם לסעיף 1(2)(א) לחוק בית המשפט לעניני משפחה.
הפסיקה הכירה במעמדם של בני זוג, גבר ואשה, החיים יחדיו ומנהלים משק בית משותף, גם ללא קשר נישואין ביניהם. כך הוכר מעמדם וזכויותיהם של בני זוג חד-יניים ובקיומם כתא משפחתי.
המונח בן זוג פורש כ”אחד מצמד” (ראה ע”א 2000/97 לינדורן), ואין כל משמעות אם הצמד נשוי או לא ואם הינו דו-מיני או חד-מיני.
בהקמת בית-המשפט לעניני משפחה ביקש המחוקק, בין היתר, לרכז את הדיון בעניינם של בני משפחה במסגרת מיוחדת, אשר לה יוקנו כלים מיוחדים לצורך פתרון סכסוכים בין בני משפחה, לא רק באמצעות כלים משפטיים, אלא תוך התייחסות למהות היחסים המיוחדת הקיימת בין המתדיינים, ואין ספק, כי הקשר הזוגי בין בני-זוג חד-מיניים כולל בחובו חלק ניכר ממאפייני הקשר הזוגי בין בני-זוג הטרוסקסואליים, כגון חיים משותפים המבוססים על יחסי האמון ביניהם.
נקבע לפיכך, לאור נסיבות העניין ולשונו הרחבה של החוק, הפרשנות המתחייבת והנכונה בנסיבות העניין היא כי סמכותו של בית-המשפט משתרעת גם על סכסוכים בין בני-זוג חד-מיניים. משכך, מאחר והוכח לי כי המבקשים באים בגדר המונח “ידועים בציבור”, לרבות חייהם המשותפים וניהול משק בית משותף מזה כ-37, הרי שבסמכות בית המשפט לענייני משפחה לאשר את ההסכם הרכושי ביניהם ולתת לו תוקף של פסק דין.
ניתן 16.02.2004
יצוין כי אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף ליעוץ משפטי אצל עו"ד; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מעודכן וזאת בין היתר לאור שינויים שוטפים בחקיקה ובפסיקה, ואין להסתמך עליו. המסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד. בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושים