ת”ע (חיפה) 15472-02-13 – בית משפט לענייני משפחה בחיפה
תקציר: בני זוג ערכו צוואה הדדית. אחרי שנתיים מגיע עו”ד לדיני משפחה לביתם של הזוג ועורך צוואה חדשה לבעל, כשהאשה שוהה בחדר אחר. למחרת מגיע שוב עוה”ד עם אדם נוסף ומחתים את הבעל על הצוואה החדשה שלו, כשגם במצב זה האשה שוהה בחדר אחר. נשאלת השאלה האם מתקיימת דרישת החוק להודעה בכתב לצורך ביטול הצוואה ההדדית ?
נפסק: בנסיבות מסוימות ניתן לסטות מדרישת מסירת הודעה בכתב, ובלבד שהמצווה השני ידע על עריכת הצוואה החדשה ו/או ביטול הצוואה ההדדית. בכך ניתן מענה לרציונל ההסתמכות שמבוטא בדרישת החוק. נקבע כי האשה “בוודאי” שמה לב למתרחש ושאלה שאלות, ו”בוודאי שאף ניתנו לה תשובות”, ועל כן ניתן לסטות מדרישת מסירת ההודעה בכתב לצורך ביטול הצוואה ההדדית.
מחפש עורך דין לביטול צוואה הדדית בחיפה ?
מלא פרטים בטופס “צור קשר” משמאל ועו”ד לדיני משפחה בחיפה יתקשר אליך !
באפשרותך גם להתקשר ישירות – 052-9771993
ת”ע (חיפה) 15472-02-13
ס’ 8א(ב)(1) לחוק הירושה קובע כי “לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם… המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני…”. עם זאת, השופט דן בשאלה האם בנסיבות מסוימות, שבהן התקיימו הרציונלים המבוטאים בחוק, לסטות מדרישת מסירת ההודעה בכתב לצורך הביטול.
מאחר ואין ספק כי הבעל ערך צוואה חדשה המבטלת את צוואתו הקודמת, אולם לא מסר על כך הודעה בכתב לאשתו, נותר לבחון האם ניתן לסטות מהדרישה למסירת הודעה בכתב.
השופט סוקר שתי דרכים בהן הגיע למסקנה כי נוכח נסיבות עריכת הצוואה וחתימתה, התשובה חיובית.
הדרך הראשונה היא שימוש בעקרון ריפוי פגם בצוואה המצוי בסעיף 25 לחוק הירושה, כאשר רצון המנוח אינו מוטל בספק לגבי אותה צוואה וגם בנוגע לביטולה (ראה פרשת אהרן – דנ”א 7818/000 יוסף אהרן נגד אמנון אהרוני). הדרך השניה היא גישת הפרשנות התכליתית באמצעות היקש מיישום דרישת הכתב בהוראות חוק אחרות, לפיו בהתקיים נסיבות חריגות בהן “עקרון תום הלב או “זעקת ההגינות” פורצים מתוך הנסיבות עד כדי כך שעמידה על “דרישת הכתב” תהפוך היא עצמה לבלתי צודקת”.
השופט קובע כי “יש לזכור שהסתודדות אחד מבני הזוג בדירה כאשר בן הזוג השני נוכח בדירה אינה דבר שבשגרה ובוודאי שעניין זה מעורר שאלות אצל אותו בן זוג ובוודאי שאף ניתנו לו תשובות. כל שכן, כאשר למחרת מגיעים לדירת הצדדים שני אנשים הדורשים מהאישה לעזוב את הסלון סוגרים את דלת הסלון ומסתודדים עם בן הזוג. האם התנהלות זו לא מעוררת שאלות או תהיות מצד בן הזוג שנדרש לעזוב את הסלון? ” (ההדגשה אינה במקור). ועל כן – ניתן לסטות מדרישת מסירת ההודעה בכתב ולא נפגע אינטרס ההסתמכות של האשה וניתן להניח שידעה על ביטול הצוואה ויכלה לכלכל את צעדיה בהתאם.
ניתן 22.07.14
יצוין כי אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף ליעוץ משפטי אצל עו"ד; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מעודכן וזאת בין היתר לאור שינויים שוטפים בחקיקה ובפסיקה, ואין להסתמך עליו. המסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד. בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושים