הטלת עיקול על עיזבון ע”י נושה של יורש

תע (ת”א) 109860/07 – בית משפט לענייני משפחה ברמת גן (ת”א)

תקציר: הוגשה בקשה ע”י נושה לעקל את חלקו של היורש בעיזבון. נשאלה השאלה האם הסמכות להטיל צו עיקול היא של בית המשפט לענייני משפחה ברמת-גן, או של ראש הוצל”פ או רשם הירושה או בית המשפט המחוזי.

 

נפסק: בנסיבות שבהן טרם ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה, ולא הוגשה בקשת הסתלקות, הסמכות להטיל עיקול נתונה בידי בית המשפט לענייני משפחה בר”ג וניתן צו עיקול כמבוקש.

מחפש עורך דין בדיני משפחה שמתמחה בנושא ירושה ברמת גן ?
מלא פרטים בטופס “צור קשר” משמאל ועו”ד לדיני משפחה ברמת גן יתקשר אליך !
באפשרותך גם להתקשר ישירות – 052-9771993

תע (ת”א) 109860/07

בית המשפט בחן את הנסיבות בהן הוגשה בקשת העיקול והבחין בין מצבים שונים לצורך קבלת ההחלטה.

מדובר על נושה שפתח תיק הוצאה לפועל כנגד יורש בעיזבון, הכולל זכויות במקרקעין, שטרם ניתן עבורו צו ירושה או צו קיום צוואה. הנושה מבקש להטיל צו עיקול על חלקו של היורש בעיזבון.

הוראת החוק הרלוונטית היא ס’ 7(א) לחוק הירושה, הקובעת כך:

“לאחר מות המוריש וכל עוד לא חולק העזבון רשאי יורש… ורשאים נושי היורש לעקל חלקו בעזבון.”

כל עוד לא חולק העיזבון, זכאי היורש לחלק בעיזבון ולא לנכס מסוים, ועל החלק האמור רשאים נושי היורש להטיל עיקול מכח סעיף ס’ 7(א) לחוק הירושה. נשאלת השאלה האם מדובר בהוראה שהפעלתה נתונה לבי”מ למשפחה ברמת גן, או שמדובר בהוראת דין מהותית הניתנת להפעלה גם ע”י ראש הוצל”פ, רשם הירושה או בית המשפט המחוזי.

בית המשפט בוחן את סמכויותיהם של הגופים האחרים:

א) ראש הוצל”פ – רשאי להורות על עיקול מקרקעי החייב לפי ס’ 34(א) לחוק הוצל”פ, ובתנאי שמדובר בנכס ספציפי, מצב שלא מתקיים טרם חולק העיזבון.

ב) בי”מ מחוזי – רשאי להורות על עיקול מקרקעין שאינם רשומים על שם החייב אם שוכנע שהם של החייב, אולם גם כאן קיימת הדרישה שמדובר על זכות בנכס ספציפי.

ג) רשם הירושה – מלכתחילה הרשם אינו מוסמך להטיל עיקולים, ועל כין אין זה תפקידו לתת סעדים מכח סעיף 7(א) לחוק הירושה)

ד) סעד במסגרת תביעה מתנהלת – בי”מ שלום או מחוזי הדן בתביעה המתבררת מולו, מוסמך להטיל עיקול גם על זכויות שטרם התגבשו לכדי נכס ספציפי, באמצעות הפעלת סעיף 77(א) , אולם אלו אינן הנסיבות במצב הנוכחי.

 

לסיכום, בנסיבות המקרה בהעדר הסמכה לגורמים אחרים להטיל עיקול על חלקו של היורש בעיזבון, ראוי שבית המשפט למשפחה ברמת גן יפעיל את סמכותו וייעתק לבקשת הנושא. צוין כי הפעלת סמכויות מכוח חוק הירושה אינה מותנית בכך שהצדדים הינם בני משפחה.

הצו יישאר על כנו עד למועד הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה וחלוקת העיזבון  ע”י רישום המקרקעין על שם היורשים או חלוקת העיזבון בדרך אחרת. ביטול צו העיקול או המרתו לפדיון המכירה או לנכס אחר – טעון אישור בית משפט.

 

כמו כן צוין בפסק הדין כי בפני הנושה עומדים שני מסלולים: מסלול ראשון, לבקש הטלת עיקול מכוח סעיף 7(א) לחוק הירושה, ומסלול שני לבקש מינוי מנהל עזבון זמני. שני המסלולים אפשריים ואין פסול בבחירת מסלול אחד והעדפתו על המסלול השני.

 

ניתן  20.02.2008

* יובהר כי התקציר לא נכתב ע"י העו"ד שייצג בתיק
יצוין כי אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף ליעוץ משפטי אצל עו"ד; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מעודכן וזאת בין היתר לאור שינויים שוטפים בחקיקה ובפסיקה, ואין להסתמך עליו. המסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד. בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושים