הסכם ממון אינו צוואה

תמ”ש 4001-01-14 בית משפט לענייני משפחה בראשון לציון

 

תקציר: מדובר בשלוש נשים של המנוח אשר תובעות חלק בירושתו. הטענה העיקרית היא שהסכם ממון שנחתם בינו לבין אשתו השלישית מהווה צוואה ועל כן כל הרכוש צריך להתחלק בין ילדיו כיורשיו.

 

נפסק: הסכם ממון אינו צוואה – לא בפני עדים ולא בפני רשות. הסכם הממון שנערך מול האלמנה תקף כך שיגדיר את היקף העיזבון, ולאחר מכן העיזבון יחולק בין האלמנה לבין כלל הילדים. בת הזוג לשעבר אינה זכאית לרשת את המנוח גם לא מכח סעיף 55 לחוק הירושה מאחר והמנוח היה נשוי בעת פטירתו לאלמנה.

מחפש עורך דין לצוואות בראשון לציון ?
מלא פרטים בטופס “צור קשר” משמאל ועו”ד לדיני משפחה בראשל”צ יתקשר אליך !
באפשרותך גם להתקשר ישירות – 052-9771993

תמ”ש (ראשל”צ) 4001-01-14, ת”ע 32649-05-12, ת”ע 23636-05-12, ת”ע 32664-05-12, ת”ע 32651-05-12

 מדובר בשלוש נשים של המנוח אשר תובעות חלק בירושתו.

אשה 1 היא גרושתו (וילדיה הם תובעים 1-4), אשה 2 היא בת זוגו לשעבר (והאמא של תובעת 5), ואשה 3 היא אלמנתו (אשתו בעת פטירתו).

למנוח היה הסכם ממון (שאושר בבי”מ) עם אשה 3, וילדיה של אשה 1 ביקשו להכיר בהסכם זה כצוואה.

אשה 2 ביקשה צו ירושה לטובתה בטענה שהיא היתה אלמנתו, טענה שהופרכה במהלך המשפט.

 

נטען כי בחתימה על הסכם הממון ויתרה הנתבעת (האלמנה, אשה 3) על כל זכות בנכסי המנוח בעת פטירתו וכי חתימתה על הסכם הממון מהווה הסכמה בכתב לכך שנכסיו של המנוח  לא יאוזנו ביניהם במקרה של פטירת המנוח. הדרישה היתה להכיר בהסכם זה כצוואה מאחר ועסק גם במצב של פטירה. נטען כי הסכם הממון הוא צוואה בפני עדים או לחילופין צוואה בפני רשות.

 

בית המשפט ציין את בע”מ 4739-15 פלונית, בו נפסק כי “…האפשרות היחידה העומדת בפני אדם להסדרת ירושתו לאחר מותו שלא על פי החלוקה שקובע הדין, היא באמצעות צוואה, באחת מהדרכים הקבועות בחוק…”.

כך גם צוין בע”מ 7468/11 בו אושררה הפסיקה בעמ”ש (ב”ש) 2850-10-10, אשר קבעה כי הסכם איזון משאבים יכול וישפיע על היקף העיזבון ולגביו בלבד, אולם לאחר שההיקף נקבע, ובמידה ואין צוואה, העיזבון יחולק ליורשים עפ”י חוק הירושה. נקבע כי הסכם ממון אינו מהווה צוואה השוללת את זכותה של האלמנה לרשת את נכסי המנוח ואינו גובר על הסדרי ההורשה הקבועים בחוק הירושה.

 

על כן נפסק כי הסכם ממון אינו צוואה – לא בפני עדים ולא בפני רשות.

 

הוראות הסכם הממון בין המנוח לאלמנה (אשה 3) תקפות כך שיגדירו את היקף העיזבון (כלומר לא יבוצע איזון משאבים לגבי הרכוש בין המנוח לאלמנתו), ולאחר מכן העיזבון יחולק בין האלמנה (אשה 3) לבין כלל ילדיו מכל הנשים בהתאם להוראות חוק הירושה.

 

אשה 2 אינה זכאית לרשת את המנוח מאחר ולא היתה בת זוגו של המנוח בזמן פטירתו, גם לא מכח סעיף 55 לחוק הירושה מאחר ונפרדו לאחר לידתה של תובעת 5 ולאחר מכן ובזמן פטירתו היה המנוח נשוי לאשה 3.

 

ניתן 11.01.2016

 

* יובהר כי התקציר לא נכתב ע"י העו"ד שייצג בתיק
יצוין כי אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף ליעוץ משפטי אצל עו"ד; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מעודכן וזאת בין היתר לאור שינויים שוטפים בחקיקה ובפסיקה, ואין להסתמך עליו. המסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד. בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושים