עריכת הסכם ממון – עו”ד ליאור צירלין

עו”ד ליאור צירלין הנו עו”ד לגירושין המתמחה בדיני משפחה, גירושין וצוואות.
בנוסף להסמכתו וניסיונו הרב כעו”ד (2009), עו”ד ליאור צירלין הינו גם מגשר מוסמך משנת 2005.
עו”ד צירלין מאמין ביחס אישי לכל לקוח ופועל באסרטיביותמקצוענות ויצירתיות תוך עמידה נחושה על האינטרסים שלך.

מהו הסכם ממון ?

הסכם ממון הוא הסכם רכושי בין בני זוג, המגדיר למקרה גירושין / פטירה, אילו נכסים ייחשבו בבעלות משותפת, אלו נכסים יהיו בבעלות בלעדית של אחד מבני הזוג ואלו נכסים יחולקו בין בני הזוג ובאיזה יחס. בכך מקל הסכם ממון על חלוקת הרכוש במקרה גירושין, וקובע את תכולת היקף הירושה במקרה פטירה (ראה פירוט בהמשך).
חשוב לשים לב כי קיימת חובה לאשר הסכם ממון בין בני זוג נשואים בפני ערכאה משפטית (בי”מ או בי”ד), ובין בני זוג טרם נישואין – בפני נוטריון או ערכאה משפטית. ידועים בציבור אינם חייבים לאשר הסכם ממון, אולם יכולים לעשות כן.

מה חשיבות הסכם ממון ?

חוק יחסי ממון קובע כי כל אחד מבני הזוג יקבל (לאחר גירושין או פטירה) מחצית מכלל נכסי בני הזוג, אלא אם ערכו הסכם ממון. מוחרגים מתכולת החוק נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה ונכסים שהתקבלו טרם הנישואין ועוד.
עם השנים קבעו בתי המשפט כי למרות החוק, יהיו מקרים בהם יחלקו בני הזוג גם בנכסים שהוחרגו מהחוק. כך למשל דירה ששימשה למגורי בני הזוג וילדיהם במשך שנים ארוכות, עלולה להיחשב כדירה משותפת, גם אם התקבלה בירושה.
משמע, הדרך היחידה של בני הזוג לשלוט בחלוקת הנכסים, שלא חצי בחצי ולא לפי החלטת המערכת המשפטית שלא בהכרח תתאם את רצון הצדדים, היא לערוך הסכם ממון.

מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בעריכת הסכם ממון, כך שההסכם יכובד במלואו במקרה הצורך, ולא יבוטל.

מלא פרטים בטופס יצירת קשר משמאל ועו”ד צירלין יתקשר אליך עוד היום !
באפשרותך גם להתקשר ישירות – 052-9771993

מה כולל הסכם ממון ?

ניתן לקבוע בהסכם ממון שנכס שנרכש ע”י אחד מבני הזוג טרם הנישואין או התקבל במתנה או התקבל בירושה יישאר בבעלותו הבלעדית. ניתן לקבוע כי חלוקת הנכסים בין בני הזוג לא תהיה חצי-חצי, אלא חלוקה אחרת. ניתן לקבוע כי נכסים מסוימים יהיו בבעלות אחד ואחרים בבעלות השני.

איזה הסכם ייחשב הסכם ממון ואיזה לא ?

ניתן להגדיר הסכם כהסכם ממון אם ההסכם מתייחס לכלל נכסי הזוג ולהגדרת מצב הבעלות לגביהם במקרה גירושין או פטירה (ראה ע”א 169/83, בע”מ 5142/10). עם זאת, יש מצבים אחרים בהם גם הסכם שאינו כזה ייחשב כהסכם ממון ויהיה חובה לאשרו בערכאה משפטית. באופן כללי תמיד מומלץ לאשר בכל מקרה את ההסכם בכדי להקשות על אפשרות לבטלו בעתיד בטענות שונות כגון כפיה, עושק והטעיה.

האם הסכם ממון מחליף צוואה ולהיפך ?

זו טעות נפוצה והתשובה עליה היא ממש לא (ראה תמ”ש 32240/96).
הסכם ממון קובע מה יהיה היקף הרכוש של כל אחד מהצדדים (למי הבעלות על הרכוש) במקרה פרידה. צוואה (או חוק הירושה בהעדרה) קובעת מי יקבל וכמה מתוך הרכוש שהוגדר כעיזבון.
דוגמא 1: מצב שבני הזוג קובעים בהסכם ממון שהזכויות בדירת המגורים שרכשה האשה טרם הנישואין יהיו שלה בלבד, אולם לא ערכו צוואה, אזי במקרה פטירה של האשה – הבעל יקבל מחצית מהדירה במסגרת הירושה, וזאת בניגוד לרצון הצדדים. לעומת זאת, במידה והיתה צוואה וגם בה האשה היתה רושמת שרק ילדיה יקבלו את הירושה, הרי שהבעל לא היה מקבל דבר מהדירה, כפי שהתכוונו הצדדים.
דוגמא 2: נניח שאותה אשה מהדוגמא הקודמת ערכה צוואה כאמור, אולם בני הזוג לא ערכו הסכם ממון – הבעל יוכל לטעון כי הוא בעלים של מחצית מהדירה כדירת המגורים לאחר שנים רבות בהן גרו הזוג ומשפחתו בדירה והבעל ייחשב כבעלים של מחצית מהדירה, בעוד העיזבון יקבל רק מחצית מהדירה אשר תחולק לילדים בלבד (בהתאם לצוואה).
מומלץ להיעזר בעו”ד המתמחה בעריכת הסכם ממון, כדי למנוע “תאונות רכוש” בעתיד לבוא.

מלא פרטים בטופס יצירת קשר משמאל ועו”ד צירלין יתקשר אליך עוד היום !
באפשרותך גם להתקשר ישירות – 052-9771993
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף ליעוץ משפטי אצל עו”ד; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מלא ו/או מדויק ו/או מעודכן וזאת בין היתר לאור שינויים שוטפים בחקיקה ובפסיקה, ואין להסתמך עליו. המסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד. בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני מעורך דין.